Thursday, May 29, 2008

alla bra äventyr börjar med panik

Kommer hem och tänker lyssna in starten av Umeå studentradios feta maratonsändningar dygnet runt under Brännbollsyran. Klockan är 17:05 och vi har legat i eter sedan noll-noll.

Det är tyst.

Jag ringer studion, föreslår att de gjort nån miss på mixerbordet som de lätt kan rätta till. Men allt verkar vara i sin ordning. Ändå inget ljud. Test-radion utanför studion är också död. Trollet går och tar en kik på TD1-boxen. TD1-boxen säger "Spelar till ingen..."

Det, gott folk, är INTE vad en TD1-box ska säga när en radiostation ligger i etern. Den ska tala om vilken mast den skickar signal till. I vårt fall masten "Radio Umeå". Kort sagt: feeeetingtrubbel.

Jag hinner ringa Närradioföreningen, jaga teknikchefen, jaga Akademiska hus, Rekab och gud vet vilka... Men så plötsligt:

Det liksom kickar till ute i vardagsrummet.

LJUD. Love will tear us apart har aldrig låtit så smek i mina öron.

Trollet har upptäckt att byggkillarna som röjer ur lokalerna intill röjt loss så pass att våra nätkontakter slutat funka. I egenskap av hobbytekniker kopplar han om kalaset. Snor internet från datorn och drar det till TD1:an istället.

17:39 är allt igång och precis som det ska igen. Trettionio smärtsamma minuter av död etertid tar begreppet "pinsam tystnad" till en helt ny nivå. Det enda fina i historien är att det iallafall inte var vårt fel, utan byggkillarna som klippt fel sladdar. Eller, lite mer fint finns det. Trollet synade trubblet. grejjade biffen och är numera min hjälte numero uno.

Efter dessa minuter av fullkomligt kaos kan det bara bli bättre. Återstår gör nu 66 timmar och tjugo minuter av felfri, fantastisk och äventyrlig radio.

No comments: